marcus sjöström | den där marcus

16 rader, 2012-07-31

Vem är snart 40 och leker rappare på nätet? Just det. Marcus.

När jag gick i gymnasiet brukade jag och min kompis Tobbe sitta och skriva rim. Vi skrev massor. Vissa saker var nog till och med rätt bra. Men av någon anledning så övade vi aldrig på att rappa så texterna blev aldrig låtar. Och vi blev aldrig rappare utan mer någon slags psuedopoeter.

Ibland när jag är ute och går och lyssnar på musik så händer det att jag börjar försöka formulera egna rim till musiken. Bara som en kul grej. En slags kreativ övning.

Senaste tiden har jag av någon anledning fått allt starkare lust att försöka mig på att göra lite egna låtar. Ta upp tråden där jag tappade den för sisådär 20 år sedan. Bara som en kul grej. En slags kreativ övning.

Inom hiphop-musiken finns det en term man hör ganska ofta: ”16 bars”. Fritt översatt blir det 16 rader. Idag skapade jag ett nytt litet projekt till mig själv. Sno eller göra ett beat, skriva ihop 16 rader och sen spela in det. Jag har inget jag vill säga. Jag är dålig på att rappa. Resultatet blir således mer pinsamt än bra. Men det bjuder jag på. För det är väldigt roligt.

Med allt det sagt kommer här mina första 16 rader. Musiken i bakgrunden är en av mina favoriter. Artisten heter egentligen Michel Gonet och låten heter Flower Dance, men det är Thomas Rusiak som gjort slingan känd via sina låtar Suckers och Suckers Pt II.

Lyssna:

Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!

(Och så finns den här för nedladdning: 16 rader (2012-07-31))

31 juli 2012 | Comments (0) | Permalink

Pixelpyssel

Någon gång förra sommaren köpte jag en liten hink med blandade pärlor. Tanken var att snickra ihop lite blandade små pixelfigurer. Det blev aldrig så. Jag bara köpte den och sen blev den stående. Berlin-trippen förra helgen gav mig lite design/pyssel/whatever-inspiration så idag letade jag fram burken och satte mig och plockade och pillade ett tag. Oväntat roligt. Enda tråkiga var att det tog mycket längre tid att leta fram pärlor i rätt färg än det tog att lägga motivet. Och att plattan som följde med var ganska liten. Således har jag nu beställt större plattor och sorterade pärlor i blandade färger. Förhoppningsvis fler pixelfigurer framöver alltså.

29 juli 2012 | Comments (0) | Permalink

Berlin, dag 4

Sover dåligt, vaknar tidigt. Eller, nåja, före nio i alla fall. Rejäl hotellfrukost igen. En öl i solen på det. Hett, hett, hett. Berlin brinner idag. Sista dagen. Vad göra? Promenad mot Reichstag. Minnesmonumnet för judarna. Mäktigt. Och där är riksdagen. Området framför jättestort och spöklikt tomt. Bortsett från alla turister med kameror (Hej!). Vi delar upp oss. A & A mot Dalimuséet, jag och L mot fler monument. Långpromenad. Mycket att titta på. Kontraster. Grym stad. Centralstationen. Stor. Snygg. Bagel och munk från Dunkin’ Donuts får bli lunchen. Stor uteservering nere vid vattnet. Stekande sol, solstolar och solslöa människor. Sjukt skönt. Lite fönstershopping på väg tillbaka mot Checkpoint Charlie. Måste tillbaka och köpa den där street art-boken som jag inte köpte igår. Passerar förbi Currywurst-muséet. Ska vi in? Nja, kö och lite tid kvar. Får bli ett besök i restaurangen i alla fall. Liten pappmugg med korv, stark ketshup och en massa curry. Snart vid hotellet igen. En döner-kebap först. Måste ju. Gigantisk, god och billig. Bra skit. Dags att bege sig hemåt igen. På riktigt. Planerar att äta middag på flygplatsen. Checkar in. Konstaterar att matutbudet utgörs av ett par olika baguettmackor. Nåja. Får sällskap på planet av en något ouppfostrad man i femtioårsåldern som varit i Grekland. Berättar att han fått byta flyg tre gånger för att ta sig hem. Pratar om resor med ”polare”. Gissar att han är frånskild. Och lite berusad. Snabbt tillbaka i Stockholm. Ett krånglande bagageband och en timmes väntan på väskorna får avsluta resan.

Med mig hem från Berlin fick jag en ilsket rödbränd nacke, mängder med bilder, lite souvernirer och minnen för livet. Tack Berlin och tack bästa resesällskapet. Vi lär synas snart igen.

25 juli 2012 | Comments (0) | Permalink

Berlin, dag 3

Vaknar pigg. Och hungrig. Frukost och en minipromenad runt hotellet. Bara för att. Alla klara? Då drar vi. Målet för förmiddagen är Computerspiele Museum. Fast först en promenad och en kaffe. Karl Marx överallt. Där borta är det. Pong. Donkey Kong. Pac-Man med enorm joystick. Snyggt ställe. I särklass roligast: Pain Station. Pong med fysiska straff. Hetta, stötar och rapp på handen. Och sen souvernirer. En tisha. Två böcker. Någon slags USB-sticka med spel och grejer. Lite mer promenad i Östberlin. Shoppar en Street Art-bok. Äter pizza och pasta. Största chokladbutiken jag någonsin sett. Nice. Very nice. Checkpoint Charlie. Oändligt med turister. Muren. Historia. Sen det läskigaste jag gjort typ någonsin. Vajerförankrad ballong som tar oss upp 150 meter i luften. Fantastisk utsikt. Fantastiskt obehagligt. Jag tror jag ska dö. Alla andra ler, skrattar och älskar det. Behöver en öl. Och en stol. Börjar bli middagsdags. Går till Sony Center. Framtiden. Idag blir det tysk mat för första gången under resan. Surkål, knödel, fläsk och korvar. Och öl. Mättast. Passerar en Donkin’ Donuts på väg därifrån. Kanske får plats med en efterrätt också? Jepp. Tillbaka mot hotellet. En sista öl. Lång dag. Grym dag. Riktigt grym. En dag kvar nu.

24 juli 2012 | Comments (0) | Permalink

Berlin, dag 2

Sov dåligt. Rejäl hotellfrukost. Hänga i solen. Tunnelbana till Mauerpark för söndagens marknad. Så mycket folk. Lite snygga saker, men mest smutsigt skräp. Åh, en oas. Sand, solstolar och kall öl. Galen robot och minst lika galen skapare. En macka i solen på Glory Whole. Dags för djur – mot Berlin Tierpark. De sover. De också. Där inne är det något som rör på sig! Jäklar vad stort det var. Måste äta. Sunksnabbmat och en mörk veteöl. Människa igen. Måste kolla på aphuset. Fast först kollar vi lite här. Och där. Där borta är det! Och det har stängt. Typ nu. Nåja. Lite apor utanför i alla fall. Tillbaks till hotellet. Softa en timme. Dags för middag. Idag blir det mat för koreanska prinsessor: Kimchi Princess. Lite soju (sötpotatisbrännvin) till förätt. Åh, jag vill ha dumplings! Fast de var slut. Awww. Nåja. Allt annat var kvar. Och grymt gott. Kanske en öl på det? Konrad Tönz blir bra. Soulmusik i vad som ser ut som ett vardagsrum i 70-talets Östberlin. Vad är klockan? Halv ett? Kanske ger oss för idag? Jepp. Alla nöjda och glada. Och imorgon är en ny dag. I Berlin.

23 juli 2012 | Comments (0) | Permalink

Berlin, dag 1

Tidig morgon. Obligatorisk flygplatsöl. Bröd med gömd salami. Ah, Berlin. Mer korv. Hotell. Kall öl med cool
etikett. Tillbaka till Alexanderplatz. Kiosköl. Dunkin’ Donuts. Underbart. White Trash. Burgare med surkål.
Jordgubbsmargerita. Långpromenad. Parkhäng. Ingen öl. Fail. Åh, fotboll! Damn it. Jag fixar. Mer öl. Snacks. Promenad.
Där är det: Bassy. Surfrock på vinyl. Live emokids från Spanien. Hemgång. Lycklig. Berlin, alltså.

22 juli 2012 | Comments (0) | Permalink