marcus sjöström | den där marcus

Ozone Fukkaz

Here’s a little story I got to tell, about three bad brothers you know so well, it started way back in GBG, it was Hab, Peddybear and he – Skykid.

Fast egentligen så handlar det inte om Beatslingers – som de kallar sig – utan om en relativt nystartad konstellation kallad Ozone Fukkaz som består av Habib ”Hazardous Hab” Nafar och Pedram ”Peddybear” Djafary från Beatslingers samt Mahan ”Foolish” Noubarzadeh och Nenad ”DJ Neno” Stankic. Inledningen kom sig bara av att jag hört lite grejer från Beatslingers förut, men det är inget jag direkt reagerat på. Jag säger inte att de gjort dåliga saker, för de har de inte, utan det handlar om att jag lyssnar på musik typ alltid och om jag inte hittar någon liten detalj som får mig att fastna direkt så är sannolikheten stor att jag bara springer vidare. Bra är bra, men det är inte tillräckligt när utbudet är så oändligt stort.

Jag blir glad av artister som är kreativa, positiva och gärna lite annorlunda. Jag blir glad av till exempel DOOM och Das Racist. Eller Goldie Lookin Chain, Ugly Duckling, Jurrasic 5 och Animal Farm. Och R.A. the Rugged Man. Även om den sistnämnda kanske inte kan anklagas för att vara positiv. I vilket fall som helst fanns det en guldperiod för lekfull hiphop i början av 90-talet. Det fanns så, så mycket bra. Hela Native Tongues-kollektivet med De La och Tribe i spetsen. Leaders of the New School som gav oss Busta Rhymes. Galna, skrikiga grupper som Onyx och Lords of the Underground. Och 3rd Bass. Åh, vad jag gillade 3rd Bass.

Och det är här Ozone Fukkaz kommer in i bilden. Igår så såg jag nedanstående två videor och jag blev jätteglad. Fick starka flashbacks till tidig 90-tals hiphop och all den sköna, galna energi som närde den. Jag kan inte säga exakt vad som gör det här bättre än mycket annan svensk hiphop just nu. Jag kan inte sätta fingret på exakt varför jag tycker att det här är både bra, roligt och intressant. Det är bara en känsla. En bra känsla. En känsla som får mig att trycka på repeat. En känsla som får mig att hoppas på mer av samma.

11 maj 2012 | Comments (0) | Permalink

Leave a Reply