marcus sjöström | den där marcus

The voyages of NyaRan

Jag älskar Japan. Det är ingen hemlighet. Skulle kunna försöka räkna upp anledningar till varför, men det skulle ta för lång tid. Just nu nöjer vi oss med en eller två.

En sak som verkligen tilltalar mig är hur mycket som räknas som barnsligt i västvärlden – tecknat, sagor, tv-spel och det uppenbart gulliga (kawaii!) till exempel – har en lika självklar plats i vuxenvärlden i Japan. En historia om krig, elände och ond bråd död kan på ett självklart sätt ta formen av en fabel och illustreras med kaniner och hamstrar med automatvapen. Jag har inte för avsikt att analysera varför det är så (stress, press, hård disciplin, tydliga hierarkier, extremt tydliga könsroller etc. från att man är typ fem till att man är död kan vara en anledning till att man både blir vuxen för tidigt och att man som vuxen gärna återvänder till det barnsliga när man vill koppla av), men det tilltalar mig som sagt var.

Resultatet av ovanstående är att mycket av den offentliga kommunikationen i Japan (och en handfull grannländer) har en stark och tydlig egen identitet jämfört med omvärlden. Det finns så mycket som vid en snabb blick föder tanken ”bara i Japan”. Oavsett om det gäller seriefigurer på varningsskyltar eller galet förnedrande tv-underhållning. (Tabu är roligt. Viss tabu i alla fall. Som sex i USA. I ett land där att ”tappa ansiktet” är något av det värsta man kan råka ut för är det självklart att bred underhållning gärna kretsar kring folk som gör bort sig. Typ.)

Inser att jag håller på att flyta iväg för långt i pseudointellektuella och kvasifilosofiska analyser och det var ju faktiskt inte det som var avsikten med det här inlägget. Avsikten var egentligen bara att visa några roliga filmer med en gullig katt: NyaRan. NyaRan är en slags talesperson/-djur/-katt för ett japanskt företag vid namn Jalan och har i sin roll varit huvudperson/-djur/-katt i ett flertal reklamfilmer. Nedan följer ett par av dem. Det finns fler på Jalans hemsida. Enjoy!

17 augusti 2012 | Comments (0) | Permalink

Leave a Reply