marcus sjöström | den där marcus

Sista minuten-pyssel

Känner mig pysslig och fick lust att dela med mig av två nyare julfavoriter. Gemensamt för dem är att de är väldigt enkla att göra, de går väldigt snabbt att göra och de är väldigt goda. Alltså; jättegott, men också enkelt och stressfritt.

Först ut: Saffranssnittar

 • 100 gram smör
 • 90 gram socker (= 1 dl)
 • 135 gram mjöl (= 2, 25 dl)
 • 1 tesked bakpulver
 • 1 kryddmått salt (= en nypa eller två)
 • 1 påse saffran (= 0,5 gram)
 • 1 skvätt sprit (se nedan)

12 minuter, 175º C

Blev bjuden på dessa hos ett par vänner i början av december och blev lätt besatt av dem.

Börja med att hälla ut saffranet i en liten behållare, förslagsvis en äggkopp. Täck saffranet med ett par centiliter av valfri sprit – jag använder rom. Du gör detta för att dra fram färgen ordentligt. Osäker på hur mycket det påverkar smaken, men kakorna blir mycket vackrare.

Värm smöret i mikron ca 15-20 sekunder så att det blir mjukt. Tillsätt socker och rör ihop. Rör ihop mjöl, bakpulver och salt i en separat skål. Blanda samman allt (allt) i en skål. Dela upp degen i två lika stora delar. Rulla, kläm eller på annat sätt forma till två längder på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten i 175 grader i 12 minuter. Ta ut plåten, snitta upp kakorna direkt och flytta över kakorna till ett kallt galler eller annan lämplig yta. Ha tålamod. De smakar mycket bättre när de fått svalna helt. Nybakade är de mest smuliga och ömtåliga. Svala är de lite sega och alldeles underbara.

Nästa snabba läckerhet: Sweet Chili-sill

 • 1 burk inläggningssill
 • 1 burk Crème Fraiche
 • 2 matskedar Sweet Chili
 • Eventuellt chilipulver eller liknande

Jag gjorde lite halvgalna sillexperiment förra året och det här var den varianten som var i särklass populärast. Skölj av sillfiléerna ordentligt och låt torka på papper med ”öppna” sidan nedåt. Rör ihop en burk créme fraiche och två matskedar sweet chili-sås. Jag brukar även ha i lite extra chilipulver eller Sriracha för att få en trivsam eftervärme i smaken. Rör ihop allt i en burk. Boom. That’s it.

Det var det. Testa och njut. Och försök att inte stressa för mycket i jul. Även om jag vet att det är lättare sagt än gjort.

23 december 2012 | Comments (0) | Permalink

Leave a Reply